مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به توجه به توسعه صنعت پالایشی با تدوین سیاست های تکمیل زنجیره ارزش، گفت: باید از ظرفیت های داخل برای اجرای پروژه های پالایشی فراسرزمینی استفاده کنیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، جلیل سالاری در مراسم تودیع و معارفه مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت، با اشاره به اینکه این مدیریت، اتاق فکر سازمان است، افزود: در این مجموعه نگاه کارشناسی است و باید زمان شناس و تحلیگر بوده و آینده سازمان را ببیند.
وی ادامه داد: باید در حوزه انرژی نگاه فراتر از 5 ساله باشد. به طور مثال در برنامه ششم شکاف ها بالا است برنامه ریزی و عملکرد تفاوت زیادی دارد که می توان به این دلیل باشد که مقتضیات را درست ندیدیم.
سالاری با تاکید بر اینکه در برنامه ششم، در کل حوزه انرژی شاید انحراف از برنامه ها تا 70 درصد باشد، گفت: این انحراف در مصرف، در تولید، در بهره وری انرژی و ... وجود دارد.
وی به تدوین بودجه سال آینده و برنامه هفتم توسعه اشاره کرد و افزود: اگر حکم درستی در قانون پیش بینی کنیم احکام درستی را در بودجه ببینیم که قابل اجرایی شدن باشد این شکاف ها را نخواهیم داشت.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: مجموعه برنامه ریزی نقش رگولاتوری دارد و طرح و پروژه هایی که نتیجه بخش نیست و مطالعه درستی بر روی آن انجام نشده باید متوقف شود.
وی با تاکید بر اینکه هر طرحی که مطالعه شود قابلیت اجرا ندارد، ادامه داد: اجرای برخی طرح ها فرصت سوزی است.
طرح ها با سیاست ها منطبق نیست
سالاری عنوان کرد: در زنجیره تولید، عرضه و تقاضا این شکاف وجود دارد و با توجه به اینکه اکثر پالایشگاه ها خصوصی شده اند، معمولا طرح ها با سیاست ها منطبق نیست.
وی تصریح کرد: باید سیاست ها را تدوین کنیم و بگوییم بر اساس چه الگویی طرح های پالایشی جلو برود و زنجیره ارزش تکمیل شود. باید سهامداران را الزام کنیم تا طرح ها را اجرا کنند و زنجیره توسعه تداوم پیدا کند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه باید به سمتی برویم تا بهینه سازی انرژی در کشور اتفاق بیافتد، گفت: در شرایط فعلی عنصر بهره وری بسیار پایین است و شرکت ها به جای آنکه مرکز ثروت باشند، مرکز هزینه شده اند.
وی ادامه داد: اگر تبصره 14 را با قیمت ها و سیاست های موجود ببینیم و هر سال 20 تا 30 درصد افزایش هزینه دهیم همین می شود که منابع سرمایه ای تامین نشده و در آمد هدفمند سازی محقق نمی شود. عنصر هزینه زیاد است و باید به دنبال شاخص های توسعه ای، بهره وری و خودگردانی برویم.
به گفته سالاری، در پالایشگاه نیز همین است و به دنبال تکمیل زنجیره و صادرات باشیم بنابراین باید تامین منابع را بهینه کنیم و بر اساس توان پروژه تعریف کنیم.
وی افزود: باید مولد سازی کرده و حوزه های نرم افزاری را گسترش دهیم تا سامانه بانک اطلاعاتی که قابل دسترس باشد. اکنون چندین سیستم و ساختار داریم اما در مدیریت بهینه مصرف یک مدل درست نداریم. نتیجه این می شود که در بخش نیروگاه تا 150 درصد در برنامه ششم رشد مصرف سوخت مایع داشتیم و با این روند نمی توانیم تامین کنیم.
سالاری با اشاره به اینکه باید ده ها طرح را مطالعه کنیم و یکی اجرا شود، گفت: سناریوها و مکان یابی های مختلف را ببینیم و مطالعه شود اما یکی اجرا شود.
ناترازی در تولید و انتقال فرآورده های نفتی
وی به ناترازی در تولید و مصرف برخی از فرآورده های نفتی اشاره کرد و ادامه داد: در چرخه حمل ونقل در ناترازی شبکه، خطوط لوله پاسخگوی تولید نیست و برای تولید، ظرفیت های لازم انتقال ایجاد نشده است زیرا زنجیره ها را از هم جدا کردیم.
معاون وزیر نفت تاکید کرد: همچنین سیاست های غلطی در روش واگذاری ها اتفاق افتاده و چرخه معیوب شده است. رانت انرژی در کشور وجود دارد، خودرو باید بهینه شود و مصرف کم شود.
وی با بیان اینکه سالانه یک میلیون خودرو به چرخه حمل و نقل وارد می شود اما خودرویی از این چرخه خارج نمی شود، گفت: سالانه یک میلیارد سوخت به مصرف اضافه می شود و این ناترازی در همه بخش ها مشهود است.
سالاری به موضوع انحراف مسیر مصرف سوخت و قاچاق اشاره کرد و افزود: زیرا سیاست ها را درست ندیدیم و مجوزها بدون توجه به ظرفیت های کشور صادر شده است.
وی با بیان اینکه اگر سیاست گذاری و تصمیم گیری درست نباشد به مشکل می خوریم، ادامه داد: با نگاه به طرح های پالایشی که در سال های گذشته تدوین شده، کدام پروژه ها به نتیجه رسیده و تامین مالی آن محقق شده است زیرا در روش مطالعه و تصمیم گیری در حوزه احکامی که باید دیده شود، موضوعات اصلی دیده نشده و نتیجه این است که هر مجموعه مسیر خودش را می رود و کسی نیست که این را پایش و کنترل کند.
نباید تنها به منابع دولتی برای اجرای پروژه ها تکیه کنیم
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با تاکید بر اینکه هر کجا اراده کردیم و خواستیم، به نتیجه موثر رسیدیم، افزود: به طور مثال در پالایشگاه شازند با استفاده از دانش بومی موفق شدیم.
وی ادامه داد: اما هر کجا که منتظر کمک های خارجی بودیم تنها لایسنس خریدیم. در حوزه نفوذ دانش نیز شرایط به همین صورت است و هر کجا که به دنبال روش های سهل الوصول رفتیم و به قشر دانشگاهی و نیروی جوان اتکا نکردیم مشکلی حل نشد.
سالاری با تاکید بر اینکه نباید تنها به منابع دولتی برای اجرای پروژه ها تکیه کنیم، گفت: باید سیستم خودگردانی را به میان آوریم و تنوع تامین منابع پروژه ها،تعدد پروژه ها و ایجاد زنجیره در کشور هنر پروژه است. در بهینه سازی مدل الگو نیز در همه بخش ها جای کار و مطالعه وجود دارد.
وی بیان داشت: گر طرح ایراد و ابهام دارد باید توجه ویژه داشته باشیم و ضمن اینکه نظارت را بر پروژه ها و پالایشگاه ها را بیشتر کنیم. سیاست را باید تمرکز زدایی کنیم و به مجموعه ها اختیار دهیم تا بتوانیم همه ساختار را ببینیم و از همه نظرات استفاده کنیم.
سالاری با بیان اینکه با ایجاد کارگروه برنامه ریزی، بخشی نگری را متوقف کرده و سیاست های کلان تدوین خواهد شد، افزود: اکنون نفت خام ایران به سمت سنگین و ترش شدن پیش می رود و باید زیرساخت های پالایشی بر اساس آن آماده شود.
وی با اشاره به اینکه پالایشگاه خوزستان در سال های گذشته مطالعه شده و باید با اجرای دقیق به نتیجه برسد، ادامه داد: این پروژه یک پروژه ملی کشور است. نفت ختم ها نفت خام های قبل نیست و نفت سبک و سنگین در ایران تغییر کرده است و با ورود نفت خام آزادگان به کشور باید پالایشگاه ها بر اساس آن نفت خام ساخته شود.
معاون وزیر نفت تاکید کرد: باید در کشور با اجرای پروژه های مختلف، اشتغال ایجاد کنیم. مطالعات درست و تامین منابع مالی تامین شود تا کارآفرین تربیت کنیم. نیروهای دانشگاهی باید کنار طرح و پیمانکاران باشند تا مدیر و مجری پروژه تربیت شوند و به نیروهای جوان اعتماد کنیم.
وی با تاکید بر اینکه در پالایشگاه اصفهان روش ساخت داخل با شیوه قبل موفق نبود و با حضور شرکت دانش بنیان در کنار پالایشگاه استفاده کردیم، گفت: در کشور ظرفیت های خوبی وجود دارد و اراده می خواهد مسایلی که داریم مشکلات را حل کنیم.
سالاری به استفاده از ظرفیت های داخل برای اجرای پروژه های فراسرزمینی اشاره کرد و افزود: ونزوئلا تنها در 4 سال تحریم علاوه بر توقف تولید از میادین نفتی، تولید پالایشگاه ها نیز متوقف شد اما در ایران با وجود آنکه بیش از 40 سال از تحریم ها می گذرد، اما تولید نفت ادامه دارد و پالایشگاه ها نیز با ظرفیت کامل فعال هستند.
وی ادامه داد: آنها با دیدن توان ایران و تجهیزات ساخت داخل، به تولید دوباره خود امیدوار شدند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآرده های نفتی با بیان اینکه پالایشگاه های فرا سرزمینی را باید گسترش دهیم، تاکید کرد: ظرفیت ها را نباید دست کم گرفت.
گفتنی است معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در این جلسه، ضمن قدردانی از زحمات علیرضا آرمان مقدم در دوران تصدی ایشان، مهدی کارگر را به عنوان "مدیر برنامه ریزی تلفیقی" منصوب کرد.

